Tips

De voordelen van een goed retourbeleid

Een soepel retourbeleid haalt veel werkdruk weg die de retourzendingen met zich meebrengen. Hoe komt het dat je retourbeleid zoveel impact heeft?


Webshops in Nederland ontvangen gemiddeld 13% van hun producten weer retour. Het retourpercentage van vrouwenkleding ligt zelfs rond de 40%. Of je nu wil of niet, retourzendingen nemen voor webshops een groot deel in van de dagelijkse werkzaamheden. Met een overzichtelijk retourbeleid haal je veel werkdruk weg die de retourzendingen met zich meebrengen. Bovendien hou je controle over het proces. Maar we kunnen blijven roepen dat een duidelijk retourproces van groot belang is. Waarom eigenlijk?

Minder retouren = meer winst

Laten we deze open deur als eerste intrappen: als minder producten retour worden gestuurd, is je winstmarge groter. Nu niet meteen wegklikken! Het lijkt misschien heel logisch en voor de hand liggend, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe je met een sterk retourproces zorgt voor minder retourzendingen? Inderdaad. Neem bijvoorbeeld het retourformulier. Door de klant duidelijk te vragen wat mis is met het product en waarom deze retour moet, pik je onnodige retouren er zo uit. Bied bijvoorbeeld een korting aan of zorg voor een vervangend onderdeel. Misschien kun je wel gratis retourneren voorstellen wanneer ze het artikel willen ruilen, of een shoptegoed aanbieden in plaats van het geld terug te storten. Zo zorg je ervoor dat het product niet retour gestuurd wordt of dat de orderwaarde behouden blijft!

Een sterk retourproces = meer omzet

Dit voordeel kunnen we opdelen in twee soorten klanten:

  •         Online shoppers die voor de eerste keer een aankoop doen via jouw webwinkel.

Uit onderzoek is gebleken dat 67% van de online shoppers eerst het retourbeleid beoordeelt voordat een aankoop wordt gedaan. Is het retourproces niet duidelijk genoeg, is de klant het niet eens met het beleid of worden er niet genoeg verzendopties aangeboden? Dan is de kans groot dat hij je webshop meteen verlaat.

  •         Online shoppers die vaker een aankoop doen via jouw webwinkel.

Maar liefst 92% van online shoppers geeft aan dat ze opnieuw een aankoop zou doen wanneer ze al een product retour hebben gestuurd en tevreden zijn over het retourproces. Hebben deze klanten veel tijd, moeite en geld moeten steken in het retour sturen van een pakket? Dan is de kans groot dat ze niet meer bij je terugkomen.

Retouren voorkomen = milieubewust

Een product dat retour gestuurd wordt, moet voor de tweede keer een hele weg afleggen. Alleen nu van klant naar webshop. Dit leidt niet alleen tot meer CO2-uitstoot, maar ook tot meer verpakkingsmateriaal en misschien wel tot een product dat niet meer bruikbaar is en moet worden weggegooid. Dit alles is natuurlijk niet goed voor het milieu. En dat terwijl we weten dat groener leven zeker niet verkeerd is. Door te zorgen voor een beter retourproces en dus minder retouren reduceer je de CO2-footprint van jouw webshop. Goed voor het milieu, maar ook voor je image!

Similar posts

Benieuwd naar Returnless?
Let's Demo. 

Wil jij ook sweatless returns? Wij versoepelen jouw retourproces.
Plan een 15-minuten demo. Gratis & vrijblijvend, no sweat

15-MIN DEMO