Tips

Geen struisvogelpolitiek, maar aanpakken dat retourproces

Een soepel retourproces verbetert de klantervaring van je webshop. Wat zijn de problemen waar je tegenaan loopt en hoe kunnen deze voorkomen worden?


Het ontvangen van retourzendingen is niet prettig als eigenaar van een webshop. Laten we dat vooropstellen. Dus waarom zou je hier veel tijd aan besteden? Is het niet veel beter om energie, mankracht én geld te stoppen in het verbeteren van sales en marketing? Nou, nee. Door het creëren van een duidelijk en klantvriendelijk retourproces wordt de klantervaring van jouw webwinkel een stuk positiever. Dit leidt op zijn beurt weer tot blijvende klanten en een hogere omzet.

Wie weet wist je al dat er veel te halen valt met het verbeteren van je retourproces, of heb je door voorgaande alinea opeens het licht gezien. Nu wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar het huidige proces. Wat zijn momenteel de problemen waar je tegenaan loopt en hoe kunnen deze voorkomen worden?

Probleem: Tijd, tijd en nog eens tijd

Als ondernemer weet je: tijd staat gelijk aan geld. Dus waarom zou je zoveel tijd besteden aan het verwerken van retourzendingen? De tijd die je nu steekt in het hanteren van een manueel proces, het contacteren van klanten en het goedkeuren van retouren kun je vele malen beter voor andere taken gebruiken.

Oplossing: Een slim en automatisch proces

Onze slimme retourmethode zorgt voor een retourproces waar webwinkels zelf weinig tijd aan kwijt zijn. Je klant gaat zelf aan de slag met het invullen van een duidelijk en uitgebreid retourformulier waarna een label wordt aangemaakt en het pakket wordt verzonden.

Probleem: Waar is het pakket gebleven?

Wanneer je klanten zelf laat bepalen hoe ze hun pakket retour sturen heb je geen grip op het proces of tracking gegevens van de zending. Hierdoor weet je niet waar het pakket zich bevindt, hoeveel retourzendingen er precies zijn en wanneer het pakket geleverd wordt. Je hebt geen controle over je eigen retourproces en kunt hier op het moment zelf – maar ook in de toekomst – niet op inspelen.

 

Oplossing: Tracking integreren

Wanneer een klant een retourlabel aanmaakt via Returnless verzamelen we alle tracking data. Zodra het pakket is verzonden ontvangt de klant statusupdates van het verzonden pakket. Middels de barcode op het pakket is het voor zowel de webshop als de klant duidelijk waar het pakket zich te allen tijde bevindt.

Probleem: Geen controle over je proces

Je weet niet wanneer een retourzending aangemaakt en verstuurd wordt, je hebt geen zicht op het aantal retouren en je weet niet welke producten retour komen en waarom. Misschien heb je een onduidelijk overzicht in Excel staan dat niet goed wordt bijgehouden. Komt je dit bekend voor? Dan wordt het tijd om hier slimmer mee om te gaan.

Oplossing: Gebruik je data – dit is niet de laatste keer dat we dit zullen zeggen

Drie woorden: data, data, data. Je wilt alles bewaren en op een later tijdstip kunnen analyseren. Zónder daar veel tijd aan te besteden, natuurlijk. Anders gaan we weer terug naar het eerste probleem. Door onze retourportal te gebruiken waarin alle data wordt opgeslagen, mis je nooit meer iets. De data kan worden geëxporteerd, waardoor je altijd handige overzichten tot je beschikking hebt.

Similar posts

Op zoek naar een oplossing voor het versoepelen van je retourproces?

Bekijk de mogelijkheden met Returnless.